یکی از مسائلی که اغلب بر سر راه هماهنگی بین سازندگان و مالکان پروژه پیش میآید، بحث درباره لیست متریال مشارکت در ساخت می باشد. به عنوان مثال، فرض کنید در یک توافق نامه مشارکت در ساخت، درخصوص برند سیستمهای گرمایشی و سرمایشی بندی اشاره نکرده اید و اکنون در حین انجام پروژه با مشکلاتی در انتخاب برند مواجه میشوید.
به منظور جلوگیری از وقوع چنین مشکلاتی، توصیه میشود که این مقاله را به دقت مطالعه فرمایید تا با جزئیات و مشخصات کلی لیست متریال مشارکت در ساخت آشنا شوید.
با انتشار قراردادهای مشارکت در ساخت، طرفین توافق، به ویژه مالکین که با تجربه کافی در این زمینه برخورد ندارند، باید با جزئیات لیست متریال و مشخصات کلی سازه آشنا شوند تا از احتمال وقوع مشکلات آینده جلوگیری کنند.
لیست متریال مشارکت در ساخت چیست؟
لیست مصالح در قرارداد مشارکت در ساخت فهرستی است که در آن جزئیات اجرای مراحل ساخت، تعداد طبقات، ویژگیهای فنی و کاربری هر طبقه به همراه مشخصات مصالح و تجهیزات مورد نیاز برای ساخت و تکمیل، شامل نوع، مارک، کیفیت و کمیت مصالح و مشخصات فنی لوازم، به صورت کامل تشریح و تعیین شده و پس از رسیدن به توافق میان طرفین، به امضاء آن ها میپردازد و جزء بخش های اصلی قرارداد میگردد.
توافق در خصوص متریال
لیست متریال مشارکت در ساخت یکی از اجزای مهم قرارداد مشارکت در ساخت و ساز است که باید با دقت و تفصیل بررسی و توافق شود، و ویژگیهای خاص وی را با توجه به خصوصیات هر ملک دربردارد. در این توافق، نمونههایی از متریال برای اشراف به پروژه ارائه میشوند، اما از استفاده از برندهای خاص خودداری میشود. همچنین، برای اطلاعرسانی به خوانندگان، جزئیات استفاده از هر متریال در ساختمان به صورت واضح مشخص شده است.
تعیین لیست متریال مشارکت در ساخت، حیاتیترین اقدام در فرآیند انعقاد قراردادهای مشارکت در ساخت است. در این زمینه، تعیین کیفیت مصالح از طریق روشهای متعدد قابل انجام است. اما به علت شرایط تحریم برای ایران، سازندگان با محدودیتهای بسیاری در استفاده از مصالح و متریال مواجه هستند.
به طور طبیعی، هیچ سازندهای تمایل ندارد که با استفاده از مصالح و متریال ناکارآمد، ملک خود را به نابودی کشانده و باعث شود که ملک و سازهاش با قیمتی کمتر از سازه های منطقهای به فروش برود.
افراد کمی هستند که حاضرند فقط به دلیل استفاده از مصالح ناکارآمد، که از نظر قیمت در مقایسه با ارزش کل پروژه مقدار چندانی ندارد، ملک خود را به نامرغوبی بکشانند و در معرض انتقادات جامعه قرار گیرند.
مطالعه بیشتر: راهنمای جامع سرمایه لازم برای شروع ساخت و ساز
روش های تعیین لیست متریال مشارکت در ساخت
1-راه اول برای تعیین لیست متریال مشارکت در ساخت، دستیابی به توافق در خصوص برند و نام تجاری خاص است. همانطور که اشاره شد، به دلیل وجود تحریمات در شرایط کنونی، به جرأت میتوان اظهار کرد که هیچ سازندهای حاضر نیست به چنین تعهداتی بپردازد.
زیرا در صورت پذیرش چنین تعهدی، سازنده مجبور خواهد بود که یا به قاچاق اقلام پرداخته، یا اقدام به خرید اجناس از بازار آزاد به قیمتهای چند برابر ارزانتر نماید، و یا با استفاده از نیرنگ و فریب، سعی در جعل برند کرده و به طور غیرصحیح مارک معتبر را به نام برندی که در قرارداد مشخص شده است، به کار ببرد.
2- استفاده از کلمه درجه یک ایرانی به عنوان یک رویکرد دیگر، اختیارات سازنده را گسترش میدهد این توافق دست سازنده را باز می گذارد و محدودیت بازار و فشار شرایط حاکم بر برندها، موجب افزایش بیهوده هزینه های ساخت نگردیده و باعث نمی شود که سازنده جهت جبران هزینه های غیر مترقبه از کیفیت کار ساخت بکاهد؛ اما این حد آزادی عمل دادن به سازندهها گاها نیز خطرناک بوده و ممکن است باعث زیان مالک یا مالکین شود.
با اینکه یکی از روشهای مؤثر برای تعیین لیست متریال مشارکت در ساخت، ابتدا اعلام برند به عنوان کالا و مصالح توافق شده در قرارداد است، اما پس از آن ذکر شود که در صورت عدم دسترسی و یا کاهش کیفیت برند مصالح مورد توافق، از مصالح و متریالهایی که خصوصیات مشابه دارند، استفاده شود و در سازه به کار رود.
تغییر برند مورد توافق توسط سازنده درصورتی امکانپذیر است که وی بتواند دلایل ناشی از نایاب شدن یا کاهش کیفیت را اثبات کند.
اگر موارد فوقالذکر اثبات گردد، بدیهی است که سازنده به سهولت میتواند به تغییر لیست متریال مشارکت در ساخت شود. به طور خلاصه، روش های تعریف و تعیین متریال ممکن است به صورت یک برند خاص یا با تعیین کیفیت مانند درجه یک ایرانی یا برند مشخصی انجام شود. با این حال، در قرارداد توافق میشود که در صورت ناپدید شدن یا کاهش کیفیت مصالح، از متریال و مصالح مشابه استفاده خواهد شد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع نرم افزار حسابداری
نکات تعیین لیست متریال مشارکت در ساخت
1-در همه حالت هایی که در لیست مصالح از عبارت “مشابه” استفاده شده است، منظور از این عبارت استفاده از مصالحی است که از نظر کیفی، کمی، و ارزش، شرایط یکسان یا بهتر از موارد اشاره شده می باشند. در این زمینه، باید به شرایط و ویژگیهای کمی و کیفی با توجه به عرف منطقه نیز توجه شود.
2- اگر یک مارک خاص در لیست متریال مشارکت در ساخت ذکر شده باشد و در بازار ایران دسترسی به آن مارک وجود نداشته باشد، سازنده مجاز است از یک برند مشابه دیگر استفاده کند. این تصمیم با مشاوره و تأیید مالکان و نظر معمار قرارداد اتخاذ میشود.
3-افزایش قیمت به دلیل حضور یک مارک خاص در بازار، هیچ تأثیری بر تصمیم سازنده برای تهیه آن ماده ندارد. مالکین موظفند در مدت 48 ساعت پس از اعلام سازنده، نظر مشورتی خود را اعلام کنند؛ در غیر این صورت و به منظور جلوگیری از تأخیر در اجرای قرارداد، برند مشابه طبق تبصره 1 این ماده مشخص و اجرا خواهد شد.
اضافه شدن به قیمت مصالح موجود در لیست متریال مشارکت در ساخت هیچ تأثیری بر کیفیت و کمیت آن ها ندارد و هیچ تعهدی را برای مالک به وجود نمیآورد.
4-طرف دوم ملزم است که برای پذیرش و تصحیح سریع هر نقصی که از سوی طرف اول (نماینده مالکین) اعلام شده و با مشخصات فنی و اجرایی مصالح متصل به قرارداد تطابق نداشته باشد، اقدام نماید.
5-در صورتی که مالکین، بخواهند تغییراتی را در مصالح تعریف شده در این بند قرارداد و پیوستهای آن اعمال کنند (تا زمان از اجرای بخش مربوط یا خرید مواد اولیه)؛ این اقدام باید بدون مشکل در مراحل اجرای ساخت و یا مزاحمت در مسائل دیگر قابل انجام باشد و هر افزایشی در قیمت هزینهها، به عنوان اختلاف خرید متریال توسط مالکین، به طرف اول قرارداد پرداخت میشود. طرف دوم موظف به پذیرش و انجام آن خواهد بود.
6-سازنده موظف است که همه طبقات مسکونی را از نظر مصالح اجرای کار به گونهای ساخته و مطابق با تیپبندی مساحتها (که در نقشهها مشخص میشود)، بدون هیچ تفاوتی با یکدیگر باشند. اگر مالک هر واحد درخواست هر تغییری در لیست متریال مشارکت در ساخت نسبت به سهم مالکین داشته باشد، مسئولیت انجام این تغییرات به عهده خود مالک همان واحد است.
مطالعه بیشتر: بررسی صفر تا صد مزایا و معایب مدیریت پیمان ساخت
مواد و اقلام مصرفی در قرارداد مشارکت در ساخت
- پی و سازه: بتن آرمه که تحت نظارت کامل و تست بتن قرار گرفته است، به اطلاعات محاسباتی و نقشههای مهندسی مطابق، دارای مقاومت در برابر زلزله میباشد و از میلگرد استاندارد و فابریک و بر اساس ضوابط شهرداری در ساختار بتنی استفاده شده است.
- سقف طبقات: یکی از اقلام در لیست متریال مشارکت در ساخت تیرچه سفال یا یونولیت است که با تطابق استانداردهای ساختمانی و استفاده از بتن مقاوم در برابر زلزله، طبق نقشههای محاسباتی ساخته شده است، دارای خصوصیات ضد حریق بوده و به اطلاعات ضوابط شهرداری تطابق دارد.
- مصالح دیوارها: بلوک نیمه سبک سیمانی یا سفال نیمه سبک سیمانی
- نوع و شکل نماهای (جنوبی و شرقی و غربی ساختمان): مواد ساختمانی از نوع تراورتن است و آجرهای آذرخش به همان شیوه که در طراحی مشخص شده است، به کار گرفته شدهاند.
- نوع و شکل نمای دیوارهای حیاط و پارکینگها: این مورد در لیست متریال مشارکت در ساخت باید از از سنگ تراورتن و سنگ قیچی در ساختمان با توافق طرفین استفاده شود
- نوع کف پلهها و پاگردها و لابی: سنگ
- پارکینگها: کف و دیوار تا سقف سنگ
- جنس سنگ حیاط: سنگ حیاط در لیست متریال مشارکت در ساخت از سنگ تراورتن و سنگ قیچی در ساختمان به توافق طرفین استفاده می شود.
- جنس دیوار پاسیو: سرامیک
- دیوار راه پلهها: تا سقف سنگ
- ورودی لابی: استفاده از ترکیبی از سنگ تراورتن و سنگ آنتیک
- تأسیسات گرمایشی: پکیج و رادیاتور استاندارد
- تأسیسات سرمایشی: کانال کشی کولر
- جنس لوله و لوله کشی گاز: جنس لوله ها در لیست متریال مشارکت در ساخت لوله استاندارد اصفهان یا مانیسمان است.
- لوله های هواکشها: پولیکا
- تأسیسات آب سرد و گرم: استفاده از لوله سفید استاندارد
- تأسیسات فاضلاب: PVC فشار قوی استاندارد
- نوع عایق بندی پشت بام: قیرگونی دو لایه و موزاییک
- نوع عایق بندی سرویسهای بهداشتی و حمام و آشپرخانه: قیرگونی دولایه
- تأسیسات برق: کابل استاندارد درجه یک ایرانی یا شبیه (مورد تأیید مهندس ناظر برق)
- درب ها و چهارچوبها: استفاده از چارچوب فرانسوی در درهای ضدسرقت تا سقف با سیستم
- کمد دیواری (بدنه و دربها): استفاده از بدنه گچ کاری به شکل با درب ریلی یا لولایی
- نوع و رنگ پنجرهها: upvc سفید با شیشه دو جداره و گاز آرگون استاندارد
- یراق آلات (دربها، کمدها و کشوها): درجه یک ایرانی یا چینی
- کابینت آشپزخانه: MDF در تناسب با متراژ واحد- حداکثر 4 متر
- نوع و رنگ کاشی و سرامیک سرویسها: کاشی ایرانی مرغوب
- نوع سینک و گاز: گاز مورد تأیید استاندارد
- طرح کف داخل واحدها: سرامیک 60*60 بدون درز
- نوع رنگ روکش دیوارها و سقفها: استفاده از رنگ پلاستیک قابل شستشو
- نوع شیرآلات و دوش حمام: اهرمی استاندارد
- کاسه توالتها و روشوییها: جنس درجه یک یونیت کابین دار جهت سرویس
- رادیاتور و حوله خشک کن: استاندارد
- نورپرداز: هالوژن به همراه نورپردازی
- محوطه ساز: تأمین فضا و ایجاد باغچه
- نوع نرده ها و درب ورودی: آهنی طرح دار نرده استیل
- آسانسور: استفاده از موتور ایتالیایی همراه با اتاق استیل و MDF با پانل استاندارد، بلکاوت، و تریویاف.
- انباریها: بدنه انباریها سیمان سفید و کف انباری ها سرامیک
- نوع درب باز کن ورودی و پارکینگ: مطابق با استاندارد و دارای گارانتی
- نوع آیفون تصویری: آیفون تصویری رنگی
- درب های بین پله و آسانسور: شیشه سکوریت استاندارد
- سرویس بهداشتی پارکینگ: استفاده از کاشی و سرامیک بهطور مطابق با استانداردهای شهرداری، در صورت امکان.
- صندوق پستی، تابلو اعلانات: مطابق عرف ساختمان
- آنتن مرکزی: مطابق استاندارد
اهمیت استفاده از نرم افزار حسابداری پیمانکاری
استفاده از لیست متریال مشارکت در ساخت در نرم افزار حسابداری پیمانکاری اهمیت زیادی دارد. این لیست، فهرست جزئیات مصالح مورد استفاده در ساخت و سازهای مختلف است و اطلاعات دقیقی از نوع و مقدار مواد مورد استفاده در پروژه را فراهم می کند. این اطلاعات به تمامی زمینههای پروژه شامل اجرا، مالی، تدارکات و مدیریت منابع کمک میکند. نرمافزار حسابداری پیمانکاری با در دست داشتن لیست متریال به دقت و کارآمدی بیشتری در ایجاد گزارشها، پیگیری هزینهها و کنترل موجودی مواد اجرایی پروژه کمک میکند. این اطلاعات مهم در ایجاد گزارشات مالی، تعیین هزینهها، ارزیابی عملکرد پروژه و اتخاذ تصمیمات مدیریتی اساسی است.
مطالعه بیشتر: دریافت دموی رایگان نرم افزار حسابداری پیمانکاری
و در آخر…
قراردادهای مشارکت در ساخت به دلیل پیچیدگی و ظرایف زیاد، ممکن است در تنظیمات خود برخی جوانب مهم نادیده گرفته شود. این مقاله به بررسی یک نکته بسیار اساسی و توافقی در قسمت لیست متریال مشارکت در ساخت پرداختیم.
در این فهرست، ما اصلیترین مصالح مورد نیاز برای قراردادهای مشارکت در ساخت را برای شما ذکر کردهایم. اما توصیه میشود که لیست ارائه شده هربار که قرارداد مشارکت جدیدی تهیه میشود، بازبینی و بهروزرسانی گردد تا مطابق با نیازهای خاص هر پروژه، مواردی افزوده یا کاهش یابد.
اگر بعد از مطالعه این مقاله، برای ثبت اسناد حسابداری نیاز به انواع نرم افزار حسابداری نیاز داشتید می توانید با کارشناسان ما در مجموعه نرم افزار حسابداری کاوش فردا در ارتباط باشید و از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.